ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΧΜΗΣ
Βασική αρχή της διεπιστημονικής μας ομάδας σε ότι αφορά την επιλογή χειρουργικών τεχνικών αποτελεί η ελαχιστοποίηση της χειρουργικής επεμβατικότητας μες σκοπό το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή κλινική επιβάρυνση του ασθενούς. Ειδικότερα, η ενδοσκοπική χειρουργική επιτρέπει την οπτικοποίηση και χειρουργική πρόσβαση στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ενώ ο έμπειρος στη χρήση ενδοσκοπίου χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει επεμβάσεις προκαλώντας μικρό χειρουργικό τραύμα, ελάχιστο πόνο και γρηγορότερη αποθεραπεία στους επιλεγμένους ασθενείς που το ανοιχτό χειρουργείο δεν κρίνεται απαραίτητο. Γενικότερα, η αρχή της χειρουργικής της «κλειδαρότρυπας» ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική στοχεύει στην αφαίρεση όγκων ή άλλων βλαβών του εγκεφάλου, της βάσης του κρανίου ή της σπονδυλικής στήλης μέσω μικρών τομών των οποίων η ακρίβεια επιτρέπει αποτελεσματική πρόσβαση με ελάχιστο τραυματισμό των παρακείμενων ιστών. Και πάλι όμως επισημαίνεται ότι, αυτές οι χειρουργικές τεχνικές δεν ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις καθώς για κάποιους όγκους και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, η εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.
Σε κάθε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης αξιοποιούνται οι κατάλληλες τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις που θα διασφαλίσουν άριστο χειρουργικό και κλινικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη κλινική επιβάρυνση του ασθενούς. Για παράδειγμα, η χρήση ανοσοφθορισμού επιτρέπει την ακριβή οπτικοποίηση των όγκων προς αφαίρεση, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις κακοηθειών όπως του γλοιώματος που πρέπει να αφαιρεθούν επί καθαρών ορίων χωρίς να βλαφθεί ο παρακείμενος εγκεφαλικός ιστός. Η στερεοτακτική νευροχειρουργική που βασίζεται στο συνδυασμό αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας επίσης διασφαλίζει ακρίβεια χιλιοστού κατά τη χειρουργική αφαίρεση όγκων. Άλλη σύγχρονη τεχνική που διασφαλίζει την αφαίρεση του μέγιστου μέρους των ενδοκρανιακών όγκων με ελάχιστο κίνδυνο να προκληθεί νευρολογική βλάβη είναι η κρανιοτομία με τον ασθενή σε εγρήγορση. Σύμφωνα με αυτή τη τεχνική, παρέχεται τοπική αναισθησία ώστε ο ασθενής να διατηρεί τις αισθήσεις του και να μπορεί να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές επιτρέποντας τη χαρτογράφηση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτό τον τρόπο, ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργικότητα των κέντρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την ομιλία, την όραση ή την κίνηση. Η τεχνική αυτή ενδείκνυται για ασθενείς με όγκους σε σημαντικά κέντρα του εγκεφάλου όπως το κέντρο της ομιλίας ή ο αισθητικοκινητικός φλοιός ενώ δεν ενδείκνυται για παιδιά ή άτομα με δυσκολία συνεργασίας.
Άλλη τεχνική που επιτρέπει τον έλεγχο της λειτουργίας του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο κατά την επέμβαση είναι η διεγχειρητική Νευροπαρακολούθηση που επιτρέπει τη καταγραφή της αγωγιμότητας προκλητών ηλεκτρικών ερεθισμάτων με σκοπό την διασφάλιση της λειτουργικής ακεραιότητας των νευρικών οδών. Αναλόγως και η Νευροπλοήγηση (navigation) αποτελεί τεχνική διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης η οποία επιτρέπει λεπτομερή τρισδιάστατη απεικόνιση των νεύρων με τη χρήση ειδικών νευροενδοσκοπίων. Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο νευροχειρουργό να εντοπίσει, να προσεγγίσει και να διορθώσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα χωρίς να τραυματίσει υγιής ιστούς. Αναφορά αξίζει να γίνει και στις αντλίες έγχυσης φαρμάκων οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν για την ενδοραχιαία έγχυση αναλγητικών και άλλων φαρμάκων σε ασθενείς με χρόνιο πόνο λόγο κακοηθών ή μη-κακοηθών βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η απευθείας έγχυση φαρμάκων στη σπονδυλική στήλη διασφαλίζει σταθερή και ελεγχόμενη χορήγηση αναλγητικών σε ασθενείς που η πόσιμη ή η ενέσιμη μορφή των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν είναι εφικτή ή δεν είναι αποτελεσματική. Τέλος, καινοτομία στη σύγχρονη νευροχειρουργική αποτελεί και η εν τω βάθει εγκεφαλική ηλεκτρική διέγερση (deep brain stimulation – DBS) για τη θεραπεία κινητικών διαταραχών που προκαλούνται από νευρολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα όπως η Νόσος του Πάρκινσον, ο ιδιοπαθής τρόμος, η δυστονία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ/ΚΡΑΝΙΟ
Σε ότι αφορά την εφαρμογή σύγχρονων προσεγγίσεων και τεχνολογιών αιχμής στη χειρουργική του κρανίου και του εγκεφάλου, πρωτεύοντα ρόλο παίζουν στην αφαίρεση πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων. Η εφαρμογή ενδοσκοπικής χειρουργικής και οι μέθοδοι διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλή πρόσβαση για βιοψία, μερική ή ολική αφαίρεση όγκων μέσω μικροχειρουργικής αναλόγως της θέσης και της μορφολογίας του όγκου. Έτσι, όγκοι στο πρόσθιο τμήμα του κρανίου μπορούν ενδεχομένως να αφαιρεθούν μέσω της ρινικής οδού (διασφηνοειδική προσπέλαση) ενώ όγκοι όπως το ακουστικό νευρίνωμα, το αιμαγγειοβλάστωμα, τα μηνιγγιώματα ή οι όγκοι της παρεγκεφαλίδας, μπορεί να προσεγγιστούν μέσω μικρής οπισθοσιγμοειδικής κρανιοτομίας. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο στις τεχνικές χειρουργικής εγκεφάλου/κρανίου είναι και οι τεχνικές διαχείρισης των διαταραχών παροχεύτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ). Μη ομαλή κυκλοφορία ή συσσώρευση ΕΝΥ μπορεί να προκαλέσει υδροκέφαλο και ενδοκρανιακή υπέρταση, η αντιμετώπιση των οποίων είναι ανάλογη της αιτίας που τα προκάλεσε αλλά και της κλινικής κατάστασης του ασθενούς. Επιπλέον, οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι οξείες και να χρήζουν άμεσης παροχέτευσης της περίσσιας ΕΝΥ μέσω κρανιοανάτρησης ή χρόνιες ώστε να απαιτούν μόνιμη εξωγενή ρύθμιση. Μια επιλογή μόνιμης ρύθμισης της κυκλοφορίας ΕΝΥ είναι η 3η κοιλιοστομία που περιλαμβάνει τη χειρουργική διάνοιξη εναλλακτικών οδών κυκλοφορίας ΕΝΥ παρακάμπτοντας το σημείο απόφραξης. Άλλη επιλογή είναι η εμφύτευση συστήματος παροχέτευσης με παρεμβολή βαλβίδας υδροκεφάλου προκειμένου το επιπλέον εγκεφαλονωτιαίο υγρό να παροχετεύεται συστηματικά στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές τεχνικών για την αντιμετώπιση του υδροκέφαλου αποτελεί εξατομικευμένη διαδικασία που σχεδιάζεται αναλόγως των προσωπικών χαρακτηριστικών του κάθε ασθενούς. Τέλος, στις περιπτώσεις εκτεταμένων ή μη-προσβάσιμων όγκων ή βλαβών που η εφαρμογή ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής δεν είναι εφικτή, ενδέχεται να χρειαστεί εκτεταμένη κρανιοτομία κατά την οποία αφαιρείται τμήμα του κρανίου το οποίο επανατοποθετείται μετά το πέρας της επέμβασης. Σε περιπτώσεις εκτεταμένων κρανιακών βλαβών επιλογή είναι και η κρανιεκτομή κατά την οποία τμήμα του κρανίου αφαιρείται ενώ σε δεύτερο χρόνο το οστικό έλλειμα μπορεί να υποκατασταθεί με ακρυλικά ή βιοσυνθετικά εμφυτεύματα στο πλαίσιο επέμβασης κρανιοπλαστικής. Οι ‘ανοιχτές’ επεμβάσεις του κρανίου, παρότι επιφέρουν μεγαλύτερη κλινική επιβάρυνση από την ενδοσκοπική μικροχειρουργική, κατά περίπτωση αποτελούν την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη επιλογή ενώ οι σύγχρονες εξελίξεις στη νευροχειρουργική επιστήμη διασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση ακόμα και σε περιπτώσεις εκτεταμένης ανακατασκευής κρανίου.
ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ/ΜΥΕΛΟΣ
Οι σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις με γνώμονα τον βέλτιστο συνδυασμό άριστου κλινικού αποτελέσματος και ελαχιστοποίησης της επεμβατικότητας εφαρμόζονται και σε όλες τις κακοήθεις και μη-κακοήθεις βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Όπως και στη χειρουργική εγκεφάλου, η ενδοσκοπική μικροχειρουργική και η διεγχειρητική νευροπλοήγηση μπορούν να εφαρμοστούν για την αφαίρεση όγκων της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού αλλά και για την αποκατάσταση σκελετικών βλαβών όπως δισκοκήλης της αυχενικής/θωρακικής/οσφυικής μοίρας, κυφοπλαστική ή σπονδυλοδεσία. Σε ότι αφορά την αφαίρεση κακοηθών όγκων, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκληρωτική αφαίρεση του όγκου ώστε ο ασθενής να προχωρήσει στις απαραίτητες ακτινοβολίες και άλλες θεραπείες που απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μεταστάσεων ή υποτροπής. Έτσι, αναλόγως της θέσης, του είδους, του βαθμού και της μορφολογίας του όγκου επιλέγεται και η χειρουργική προσέγγιση για την αφαίρεση του. Ρόλο στην επιλογή αυτή παίζει και η ηλικία καθώς και η γενικότερη κλινική κατάσταση του ασθενούς. Επισημαίνεται ότι η χειρουργική αφαίρεση των όγκων της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού, εγκυμονεί και κινδύνους που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διήθηση του νευρικού ιστού από τον νεοπλασματικό ιστό. Μεταξύ των πιθανών επιπλοκών συγκαταλέγονται και σοβαρές επιπλοκές όπως παραπληγία ή τετραπληγία, αισθητηριακές διαταραχές και διαταραχές της λειτουργίας των σφιγκτήρων, γι’ αυτό και η επιλογή της χειρουργικής προσέγγισης γίνεται από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα συμπεριλαμβανομένου έμπειρου νευροχειρουργού προκειμένου να γίνει η καλύτερη επιλογή ανά περίπτωση ασθενούς. Επιπλέον, τεχνικές όπως η χρήση ανοσοφθορισμού εξασφαλίζουν την άριστη οπτικοποίηση του όγκου ενώ η νευροπλοήγηση εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των βλαβών των παρακείμενων ιστών.
Για τις μη-κακοήθεις βλάβες της σπονδυλικής στήλης όπως οι τραυματισμοί, οι κοίλες, η εκφυλιστική σκολίωση ή η σπονδυλολίσθηση μπορεί να εφαρμοστούν τεχνικές ρομποτικής και διαδερμικής σπονδυλοδεσίας. Παρότι οι τεχνικές αυτές είναι ελάχιστα επεμβατικές, η πιθανότητα επιπλοκών είναι υπαρκτή άρα και σε αυτή τη περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής ανά ασθενής είναι επιβεβλημένη. Επιπλέον, η σύγχρονη τεχνολογία τρισδιάστατης προσομοίωσης, νευροπλοήγησης και μοσχευμάτων ή σύγχρονων βιοσυνθετικών υλικών εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών. Ειδικότερα, οι σύγχρονες τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοπλαστικής διασφαλίζουν άμεση ανάταξη, σταθεροποίηση καταγμάτων καθώς και ανώδυνη, ταχεία ανάρρωση με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών. Ανάλογες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές εφαρμόζονται και στις επεμβάσεις δισκεκτομής, πεταλεκτομής και αφαίρεσης οστεόφυτων για τη αποσυμφόρηση της πίεσης και την αποφυγή βλαβών των νεύρων και του νωτιαίου μυελού.
Διεύθυνση
Ναυαρίνου 40, Χαλάνδρι, 15232
Καλέστε μας
2114100111 , 6937049620
vassileios.oikonomidis@gmail.com